“Donkere Dagen – Ulestraten in de Tweede Wereldoorlog” is een boek geschreven door oud-schooldirecteur Pierre de Rooy uit Ulestraten. In dit boek van ruim 100 pagina’s beschrijft hij de wederwaardigheden van de Ulestratense bevolking tijdens de bezetting, opgetekend uit ooggetuigenverslagen van dorpsbewoners die de bezetting aan den lijve hebben meegemaakt.

In het bijzonder komen aan bod het hoofdkwartier van de Zuidlimburgse KP (knokploeg) dat in het ‘veilige’ Ulestraten werd gevestigd, de gevangenneming van de verzetstrijders Sjeng Coenen en Joep Francotte op Hoeve Wijngaardsberg in Ulestraten en hun executie op de Cauberg in Valkenburg, het neerstorten van twee V1’s (vliegende bommen) in het dorp in januari 1945 en de aanleg van Yankee-44 in het voorjaar van 1945, zijnde de voorganger van de huidige luchthaven Maastricht Aachen Airport.

De vijf hoofdstukken zijn voorzien van overzichtelijke kaarten van Zuid-Limburg en Ulestraten en rijk geïllustreerd met foto’s, waarvan enkele nog nooit gepubliceerd zijn.

Pierre: “75 Jaar na de bevrijding is hier dit boek over Ulestraten in de Tweede Wereldoorlog. Veel te laat, want de meeste mensen die konden vertellen over wat ze toen meemaakten, leven niet meer. Maar ik weet ook, dat velen van hen niet herinnerd wilden worden aan die jaren van angst en onderdrukking. Aan de tijd van keuzes maken en dat je een beetje moest ‘meebuigen’ met de bezetter om niet in de problemen te komen.

Gelukkig zijn er nog voldoende ooggetuigen die zich goed herinnerden wat zij als kind in de oorlog meemaakten, wat hun ouders vertelden, of waarover niet gesproken mocht worden.Hun verhaal is dan ook hun eigen herinnering aan die tijd, hoe ze het als kind zelf beleefden en wat ze 75 of 80 jaar later nog steeds niet vergeten zijn.

Dankzij hun verhalen en bereidwilligheid is het gelukt om dit boek samen te stellen.”

Eerdere oplages

De eerste druk werd gepubliceerd in 2019 in een oplage van 150 exemplaren. Op de eerste dag van uitgave was het boek al helemaal uitverkocht!

Niet veel later is er een tweede oplage gedrukt, voorzien van enkele extra pagina’s met daarop een foto-impressie in het kader van 75 jaar bevrijding. Een ‘limited edition’ dus! Ook deze editie is inmiddels uitverkocht.

De nieuwste oplage

Voor de viering van ’80 jaar bevrijding van Ulestraten’ is op veler verzoek een derde oplage van het boek gedrukt. Net als de tweede oplage, bevat deze derde oplage nóg meer materiaal dan het origineel!

Had het boek vijf jaar geleden 128 pagina’s, nu is het aangevuld met 26 extra pagina’s, oftewel in totaal 154 pagina’s met verhalen, foto’s en afbeeldingen over de zware jaren 20 en 30, de mobilisatie, de inval van de Duitse troepen, het dagelijkse leven tijdens de bezetting, het verzet, de bevrijding en de zware maanden erna. Concreet bevat de nieuwste editie ook:

  • een uitgebreidere beschrijving van de tijd voor de Tweede Wereldoorlog;
  • nieuwe verhalen over de Ulestratense soldaten die geïnterneerd werden in mei 1940;
  • enkele nieuwe verhalen over Ulestratenaren in de Arbeitseinsatz;
  • nieuwe feiten over het verzet in en rond Ulestraten;
  • een 30-tal nieuwe foto’s en documenten.

De derde oplage verscheen in een beperkte oplage van 130 exemplaren, wederom in een luxe editie met een hardcover omslag en een afmeting van 24 x 29 cm: hetzelfde formaat en dezelfde kwaliteit als de vorige boeken.

Inhoud

Het boek bestaat uit 5 hoofstukken die de volgende onderwerpen behandelen:

  • Hoofdstuk 1: Ulestraten tussen de beide Wereldoorlogen, het voorspel, de mobilisatie en de inval van de Duitse troepen.
  • Hoofdstuk 2: Het leven in Ulestraten tijdens de oorlog. Aan bod komen onderwerpen als de distributiedienst, de luchtbeschermingsdienst, klokkenroof en de inperking van het verenigingsleven.
  • Hoofdstuk 3: Het verzet in en om Ulestraten, de arbeitseinsatz, onderduikers in Ulestraten, de knokploeg en het drama op de Wijngaardsberg.
  • Hoofdstuk 4: De aanval van de geallieerden en de bevrijding van Ulestraten en omliggende dorpen.
  • Hoofdstuk 5: De spannende tijd na de bevrijding. Aan bod komen de inkwartiering van geallieerde soldaten, de inslagen van vliegende bommen, de aanleg van vliegveld Y-44 en de oprichting van het oorlogsmonument.

Bestellingen ophalen

De nieuwste versie van “Donkere Dagen” was te bestellen tot 15 september 2024.

Heeft u het boek besteld en ervoor gekozen om uw exempla(a)r(en) zelf af te halen, dan kan dat op zondag 24 november tussen 11.00 en 16.00 uur op het adres
Kleinberghemmerweg 2
6235 AH Ulestraten.
Op die dag bestaat de mogelijkheid om het boek te laten signeren.

Bent u die deze dag verhinderd? Neem dan contact op voor een andere afspraak via info@boekulestraten.nl.

Heeft u ervoor gekozen het boek per post te laten opsturen? Rond 24 november wordt het boek naar u verzonden.

Aanvullingen downloaden

Heeft u een eerdere druk gekocht? Dan kunt u gratis een digitale bijlage downloaden met het aanvullende materiaal in de nieuwste druk! U kunt deze bijlage zelf printen en aan uw boek toevoegen.

Het verhaal achter het boek

Meer Vandaag besteedde op 24 september 2019 aandacht aan het boek en publiceerde een artikel over het verhaal achter het boek. Het artikel staat niet meer online, maar het videoverslag is nog terug te vinden op Facebook: https://www.facebook.com/watch/?v=2392339817680234